Colección 02.03. - 02.03. Sint-Janskerk Tongeren

Inventaris Sint-Janskerk Tongeren 1 Inventaris Sint-Janskerk Tongeren 1 (1) Inventaris Sint-Janskerk Tongeren 1 (2) Inventaris Sint-Janskerk Tongeren 1 (3) Inventaris Sint-Janskerk Tongeren 1 (4) Inventaris Sint-Janskerk Tongeren 1 (5) Inventaris Sint-Janskerk Tongeren 1 (6) Inventaris Sint-Janskerk Tongeren 1 (7) Inventaris Sint-Janskerk Tongeren 1 (8) Inventaris Sint-Janskerk Tongeren 1 (9)
Resultados 1 a 10 de 19 Mostrat todo

Área de identidad

Código de referencia

02.-02.03.

Título

02.03. Sint-Janskerk Tongeren

Fecha(s)

  • 1380-1825 (Creación)

Nivel de descripción

Colección

Volumen y soporte

131 inventarisnummers, 1 aanwinst en 44 oorkonden

Área de contexto

Nombre del productor

Historia administrativa

Nombre del productor

Historia administrativa

Nombre del productor

Historia biográfica

Nombre del productor

Historia biográfica

Institución archivística

Historia archivística

In de tweede helft van de zeventiende eeuw bevond het archief van de Sint-Janskerk zich ten huizen van syndicus Andries André. Toen deze in 1678 gestorven was, overhandigde zijn weduwe het archief aan de kerkmeesters of “laten”. Een inventaris werd toen opgemaakt. Deze vermeldt 21 nummers of letters. Sommige pakken bevatten tot achttien rekeningen.
De inventaris uit 1678 maakt melding van tien originelen op perkament, de liggers van 1516 en 1570, het obituarium, meer dan zesenveertig rekeningen, een bundel over de torenbouw en een pakje rekenplichtige stukken. Komen er niet op voor : de ligger van 1416, de restantenboeken van 1573 en 1577, de overige oorkonden, de stukken over goederen en renten en de procesbundels. Van de rekeningen wordt bovendien zelden het jaartal opgegeven, zodat we hier helemaal in het duister tasten.
De losse stukken vormden in de achttiende eeuw echter al een zekere hoeveelheid. De kerkmeester Leonard-Joseph de Fastré, die nog andere repertoria heeft gemaakt, inventariseerde in 1775 deze stukken. In de “compe” vond hij vijfenveertig “besigelde brieven”, vijf bescheiden die hij in een “couvert” plaatste, elf clausules uit testamenten en honderdnegenentwintig papieren stukken betreffende de goederen en renten van de Sint-Janskerk. Hij beschreef al deze documenten bondig.
Leonard-Joseph de Fastré heeft klaarblijkelijk ook een inventaris van de registers gemaakt, maar dit stuk werd niet teruggevonden. Hij heeft in ieder geval de meeste registers terug laten inbinden. De losse rekeningen deed hij per vier tot acht in perkamenten banden samenbinden. De dubbels van de rekeningen bleven echter onaangeroerd. Op de ruggen van de nieuwe banden schreef hij in drukletters de begin- en einddata.
Op 5 maart 1805 werden de goederen en inkomsten van de Sint-Janskerk, die onder de Revolutie tot vergaderplaats van de municipaliteit en tot voedermagazijn gediend had en sindsdien tot hulpkerk herleid was, aan de fabriek van de OLV-kerk overgemaakt. Kennelijk verhuisde toen ook het archief naar de hoofdkerk.
Het bleef daar berusten tot de Sint-Janskerk opnieuw een zelfstandige parochiekerk, met een eigen fabriek, zou worden. Hoewel dit in 1837 gebeurde, werd het archief pas in 1844 overgedragen. Er was immers een proces ontstaan tussen beide kerkfabrieken en de uitspraak werd eerst afgewacht.
In 1844 stelde Peter Michiels, ontvanger van de kerkfabriek van OLV, een inventaris van de registers en de in pakjes gebonden stukken op. Meneer Delvoie tekende op 8 februari 1844 voor ontvangst namens de kerkfabriek van Sint-Jan.
Het fonds werd vervolgens in de Sint-Janskerk geplaatst, in een eikenhouten kast met drie sloten, die in een kamertje naast het oksaal stond. Daar werden de registers en stukken in 1909 andermaal door EH Jan Paquay geïnventariseerd.
In 1953 werden ze, met dank aan de bemiddeling door deken Van de Weerd, door de kerkfabriek op het stadsarchief gedeponeerd.

De inventaris die werd opgesteld door wijlen stadsarchivaris Henry Baillien in 1964 werd met enkele aanwinsten uitgebreid waaronder een zestiende-eeuwse ligger.

Origen del ingreso o transferencia

Área de contenido y estructura

Alcance y contenido

Valorización, destrucción y programación

Acumulaciones

Sistema de arreglo

Área de condiciones de acceso y uso

Condiciones de acceso

vrij te raadplegen, oorkonden te raadplegen mits afspraak

Condiciones

vrij te reproduceren mits bronvermelding, enkel fotografische reproductie

Idioma del material

  • neerlandés

Escritura del material

Notas sobre las lenguas y escrituras

Características físicas y requisitos técnicos

Instrumentos de descripción

Área de materiales relacionados

Existencia y localización de originales

Existencia y localización de copias

Unidades de descripción relacionadas

Descripciones relacionadas

Área de notas

Identificador/es alternativo(os)

Puntos de acceso

Puntos de acceso por materia

Puntos de acceso por lugar

Puntos de acceso por autoridad

Tipo de puntos de acceso

Área de control de la descripción

Identificador de la descripción

Identificador de la institución

Reglas y/o convenciones usadas

Estado de elaboración

Nivel de detalle

Fechas de creación revisión eliminación

Idioma(s)

Escritura(s)

Fuentes

Área de Ingreso

Materias relacionadas

Personas y organizaciones relacionadas

Tipos relacionados

Lugares relacionados