Zone d'identification
Cote
Titre
Date(s)
- 1585-1891 (Production)
Niveau de description
Fonds
Étendue matérielle et support
16 nummers
Zone du contexte
Nom du producteur
Histoire administrative
Dépôt
Histoire archivistique
De rector van de kerk werd aangesteld door de heer, maar na goedkeuring van de pastoor van Berg en de kanunniken van het kapittel van Tongeren, de begevers van de moederkerk Berg. Prins-bisschop Jan van Horne (+ 1369) verleende aan de pastoor van Elderen het recht te dopen en de laatste sacramenten toe te dienen. Om het verlies voor de pastoor van Berg te vergoeden diende de pastoor van ’s-Herenelderen hem voortaan jaarlijks twee mud rogge te geven en per bediening 1 aldegroot. De tienden werden echter niet van die van Berg gescheiden maar bleven toebehoren aan het kapittel van Tongeren.
De huidige laat-gotische kerk, toegewijd aan Sint-Stefanus, is volledig opgetrokken uit mergel met een gedeeltelijk ingebouwde westertoren. Ze werd ca. 1450 gebouwd door de toenmalige heer van Elderen. De laatste van de vele restauraties die in de loop der eeuwen aan het gebouw werden uitgevoerd dateren van 1899-1900 onder leiding van architect Lohest. De kerk werd toen vergroot met twee zijbeuken. De vijf vroeg-renaissance glasramen werden geplaatst in 1539-1540 door gravin Maria Margaretha van Hamal ter nagedachtenis aan haar echtgenoot Willem de Croy. Ze staan trouwens beiden op die glasramen afgebeeld. Het zeer mooie Antwerps retabel in vergulde eik beeldt het leven van Christus uit. De kerk bezit ook een 15de-eeuws triomfkruis en niet te vergeten een belangrijke reeks grafstenen van de vroegere heren van ’s-Herenelderen van de 13de tot de 18de eeuw.
Source immédiate d'acquisition ou de transfert
Zone du contenu et de la structure
Portée et contenu
Évaluation, élimination et calendrier de conservation
Accroissements
Mode de classement
Zone des conditions d'accès et d'utilisation
Conditions d’accès
vrij te raadplegen
Conditions de reproduction
vrij te reproduceren mits bronvermelding, enkel fotografische reproductie
Langue des documents
Écriture des documents
Notes de langue et graphie
Caractéristiques matérielle et contraintes techniques
Instruments de recherche
Zone des sources complémentaires
Existence et lieu de conservation des originaux
Existence et lieu de conservation des copies
Unités de description associées
Note de publication
J. PAQUAY, Les paroisses de l’ancien concile de Tongres, in: Bulletin de la société d’art et d’histoire du diocèse de Liège, deel XVII. CH. THYS, Les seigneurs de ‘s-Herenelderen, in: Bulletin de la société scientifique et littéraire du Limbourg, deel XII, 1877, blz. 77-97.